Siirry pääsisältöön

Avoin tiede ja tutkimus

Sivua päivitetään

Diak ja tutkimusaineistojen avoimuus

Diak on sitoutunut Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistukseen ja sen mukaisesti:

  • Tutkimukselliset aineistot ovat Diakissa avoimesti löydettävissä, saatavissa, käytettävissä ja jaettavissa (FAIR-periaate). Tutkimusaineiston hyvään ja vastuulliseen hallintaan kuuluu se, että tutkimusprosessin kaikissa vaiheissa huomioidaan “niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä” -periaate.
  • Diak ohjaa aineistojen säilyttämisessä ja käyttöoikeuksien määrittelyssä (lisenssit). Lisäksi Diak edellyttää TKI toimijoitaan käyttämään sovittuja aineistojen tallennuspaikkoja sekä tallettamaan aineistojen metatiedot avoimesti saataville.

⇒ Rohkeasti avoin Diak – oppiminen, tutkimus, kehittäminen ja tieto

Aineistonhallintasuunnitelma

Diakin johtoryhmä on tehnyt 14.12.2021 DMPTuulin käyttöön ottoa koskevan päätöksen:

  • Aineistonhallintasuunnitelma tehdään kaikissa Diakin TKI-hankkeissa tai muussa tutkimustoiminnassa. Suunnitelmien tekemiseen käytetään vuoden 2022 alusta alkaen DPMTuulia. *)

*) Diakin johtoryhmä. (14.12.2021). Johtoryhmän kokouksen pöytäkirja, §10 Aineistonhallintasuunnitelmien tekeminen ja DMPTuulin käyttö Diakissa. 948/13.00.00/2021.

Aineistonhallintasuunnitelma tehdään tutkimukselliselle aineistolle, jota kerätään selvitys- tai tutkimuskäyttömielessä. Ne voivat olla esim. seuraavia:

  • kysely- ja haastatteluaineistot
  • erilaiset mittaus-, testi- ja mallinnusaineistot
  • kuva- ja äänitallenteet (demot, videot, animaatiot)

Tutkimuksellinen aineisto voidaan hankkeen jälkeen hävittää (sovitun aikataulun mukaisesti), säilyttää omaan tulevaan käyttöön tai avata muiden käyttöön. Yleensä itse tutkimusdata on harvoin suoraan käytettävissä, mutta tutkimuksellisen aineiston tiedot on kuvailtu ja ovat löydettävissä. Kuvailutiedoissa kerrotaan, miten aineisto on käytettävissä.

Aineistonhallinnan käsikirjassa on ohjeita sähköisen tutkimusaineiston hallintaan aineiston elinkaaren kaikissa vaiheissa.

Tutkimusdatan säilyttäminen

Tutkimusaineistojen hakupalvelu

Saavutettavuusseloste