Skip to main content

LibGuides: Kirjaston asiakkaille

Tervetuloa Diakin kirjaston asiakkaaksi

Diakin kirjasto on kaikille avoin ja palvelut ovat pääosin maksuttomia.

Kirjasto- ja tietopalvelut ovat saatavilla toimipisteiden kirjastoissa ja verkkopalveluiden kautta. Helsingissä, Oulussa, Pieksämäellä ja Turussa on tarjolla kokoelmat, työskentelytiloja sekä ohjausta tiedonhankinnassa. Porin toimipisteen kirjastopalvelut tarjoaa SAMKin kirjasto.

Diakin kirjasto tuottaa laadukkaita ja ajantasaisia kirjasto- ja tietopalveluita asiakkailleen yhdessä Suomen Kirkon Seurakuntaopiston Säätiön sekä Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen kanssa. Kirjasto palvelee myös Seurakuntaopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Asiointi kirjastossa

Lainaus edellyttää voimassaolevaa kirjastokorttia, jonka saa rekisteröitymällä lainaajaksi ja todistamalla henkilöllisyytensä kirjaston asiakaspalvelussa. Kirjaston asiakasrekisteriin tallennetaan yhteystietoina mm. asiakkaan nimi, osoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Koko asiakasrekisterin tietosisältö on luettavissa rekisteriselosteesta.

Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat ottaa käyttöön Tuudo-mobiilisovelluksen, josta löytyvät keskeiset opiskelijapalvelut. Myös digitaalinen lainauskortti Diakin Helsingin, Oulun tai Pieksämäen kirjastoon aktivoidaan Tuudossa, silloin erillistä kirjastokorttia ei tarvita. Tuudon digitaalinen kirjastokortti on käytössä opiskelujen ajan, valmistumisen jälkeen kirjastosta voi hakea kirjastokortin tai käyttää Diakin Finnassa olevaa digitaalista korttia.

Kirjastokorttihakemuksen voi täyttää myös netissä. Lähetä asiakastietolomakkeella tiedot haluamaasi kirjastoon. Kirjastokortti ei ole heti käytössä vaan kirjaston henkilökunta tallettaa tietosi kirjastojärjestelmään ja sinun täytyy hakea kortti valitsemastasi kirjastosta. Ota mukaan henkilöllisyystodistus korttia hakiessasi. Kortin voit hakea aikaisintaan seuraavana arkipäivänä.

Diakin kirjastoissa on mahdollista käyttää myös muiden kirjastojen kirjastokortteja, jos kirjastokortissa on sellainen viivakoodi, jota kirjastojärjestelmä voi käyttää. Tässä tapauksessa asiakas ilmoittaa henkilötietonsa Diakin kirjaston lainaajarekisteriin (esim. asiakastietolomakkeella) ja todistaa henkilöllisyytensä. Voit käyttää Diakin kirjastokorttia muissa kirjastoissa, jos toinen kirjasto hyväksyy sen.

Laina-aika määräytyy sen kokoelman mukaan, johon aineisto kuuluu. Valtaosa aineistosta lainataan 28 tai 14 päiväksi kerrallaan. Lainoja voi uusia korkeintaan 20 kertaa Diakin Finnan kautta, kirjaston neuvonnassa, puhelimitse tai sähköpostilla. Varattua aineistoa ei voi uusia.

Lainassa olevaan aineistoon voi tehdä varauksia Diakin Finnassa tai kirjaston neuvonnassa. Varaaminen on maksutonta. Varauksen saapumisesta kirjastoon lähetetään ilmoitus sähköpostilla. Kirjaa pidetään varattuna viisi arkipäivää. Varaukset haetaan omatoimisesti varaushyllystä.

Varatun aineiston löydät nimelläsi varaushyllystä. Mikäli et halua nimeäsi varaustunnukseksi, voit pyytää sen vaihtamista kirjaston asiakaspalvelussa tai Diakin Finnassa omissa tiedoissa osoitteenmuutoslomakkeella.

Ota kirjastokorttisi mukaan noutaessasi varausta!​

Lainat palautetaan siihen Diakin toimipisteen kirjastoon, josta ne on lainattu. Erääntyneistä lainoista lähetetään kaksi muistutusta sähköpostilla. Myöhästymismaksut kertyvät saldoon voimassa olevan hinnaston mukaan lainan erääntymisestä alkaen.
Asiakas on myös velvollinen korvaamaan kirjastokortillaan lainatun kadonneen tai vahingoittuneen aineiston.

 

Oppilaitostemme opiskelijoille ja henkilökunnalle välitetään maksutta aineistoa muista Diakin kirjastoista, jos kyseinen aineisto ei kuulu oman kirjaston kokoelmiin eikä ole saatavana lähialueen muissa kirjastoissa. Muille asiakkaille Diak-lainat ovat maksullisia. Huom! Netin kautta voi varata muiden Diakin toimipisteiden kirjastojen aineistoa vain, jos itse noutaa sen kyseisestä kirjastosta.

Myöhästymismaksut:

​Myöhästymismaksu 0,30 € / teos / päivä
Yö- ja viikonloppulainojen myöhästymismaksu​ 0,50 € / teos / tunti
Myöhästymismaksun enimmäismäärä 10 € / teos

Myöhästymismaksut voi maksaa kirjaston asiakaspalvelussa Helsingissä, Oulussa ja Pieksämäellä.
Alle 50 euron ja yli yhden euron maksut palautetuista tai uusituista lainoista voi maksaa verkkopankissa. Ohjeet verkkomaksamiseen.

Koko palveluhinnasto

Voimassa olevat käyttösäännöt.

Diakin kampuskirjastoissa on omatoimiaikoja,  jolloin ei ole henkilökuntaa asiakaspalvelussa.

Omatoimiaikoina voit

  • työskennellä kirjastossa, käyttää kirjaston tiloja, aineistoja ja laitteita
  • lainata ja palauttaa itsepalveluautomaatilla
  • noutaa saapuneita varauksia noutohyllystä (Kalasataman ja Oulun kampuksella)

Omatoimiaikoina et voi

  • maksaa maksuja asiakaspalvelussa
  • lainata, palauttaa tai uusia lainojasi asiakaspalvelussa
  • saada ohjausta tiedonhakuun tai laitteiden käyttöön

Finnan etusivulla ilmoitettu ajat, jolloin henkilökuntaa on asiakaspalvelussa. Muina aukioloaikoina voit käyttää kirjastoa omatoimisesti.

Saavutettavuus