Siirry pääsisältöön

Saavutettavuus

Saavutettavuus

Saavutettava palvelu tai tuote on sellainen, jota kaikkien on mahdollista käyttää yhdenvertaisesti vammoista tai toimintarajoitteista huolimatta. Verkkosivujen saavutettavuus hyödyttää kaikkia käyttäjiä. (Papunet)

Yleisesti saavutettavuudella tarkoitetaan verkkopalvelujen saavutettavuutta. Saavutettavuus koskee silloin verkkopalvelujen teknistä toteutusta, helppokäyttöisyyttä ja sisältöjen selkeyttä sekä ymmärrettävyyttä. (Saavutettavuusvaatimukset.fi). 

Saavutettavuus Diakin kirjaston aineistoissa

Sähköisten materiaalien (ekirjat ja eartikkelit) saavutettavuus vaihtelee sen mukaan millä laitteella luetaan ja minkä sovelluksen palvelu tarjoaa käyttöön.

  • Selaimella luettaessa voi ladata lisäosan kuuntelua varten.
  • Sähköisiä kirjoja varten tarkoitetuissa lukuohjelmissa voi käyttää erillisiä ruudunlukuohjelmia.
  • Tietokannoissa voi olla omia kuunteluohjelmia tai artikkeleita voi lukea selaimen tai pdf-tiedoston ruudunlukuohjelmilla.

Digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää ruudunlukuohjelmien käytön.

Celia

Celia tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa esim. äänikirjoina ja pistekirjoina. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastoissa.

Lukemisesteinen korkeakouluopiskelija voi lainata kurssikirjoja maksutta Celiasta. Lainaamista varten on hankittava tunnukset Celian verkkopalvelun käyttöön. Liity Celian äänikirjapalveluun omassa korkeakoulukirjastossasi, kirjaston henkilökunta antaa tunnukset. Ole yhteydessä omaan kampuskirjastoosi. 

Lisätietoa saavutettavista kurssikirjoista Celiassa.

Saavutettavuusseloste