Siirry pääsisältöön

E-kirjojen lukeminen

Mitä e-kirjat ovat? Millaisia e-kirjoja Diakin kirjastossa on käytettävissä? Miten niitä luetaan?

Mitä e-kirjat ovat ja mistä niitä löytyy

E-kirjat ovat

1. vapaasti verkossa saatavilla

2. Kirjaston ostamia

 • ostot voivat olla yksittäisiä kirjavalintoja jostakin kokoelmasta (esim. EBL, Ellibs) tai koko kokoelman (tietokannan) käyttöoikeus (eBook Central)
 • luetaan joko selaimen kautta tai lukeminen vaatii jonkin lukuohjelman - yleisin lukuohjelma on Adobe Digital Edition (ADE) tai Bluefire (mobiililaitteet, tabletit)
 • em. lukuohjelmilla voi l e-kirjoihin tehdä alleviivauksia ja muistiinpanoja sekä lukeminen ja sivujen kääntely sujuu paremmin kuin selaimen kautta
 • yksittäiset kirjaostot on talletettu Diakin Finnaan.
 • teokset löytyvät myös suoraan kokoelmien sivulta

Ellibs-kirjojen lukeminen

Voit lukea, lainata ja varata e-kirjoja joko mobiililaitteella Ellibs-sovelluksessa tai tietokoneella. Voit ladata Ellibs-sovelluksen Android-laitteellesi GooglePlay -sovelluskaupasta tai iOS-laitteellesi App Store -sovelluskaupasta. Tarkemmat ohjeet Ellibsin sivuilla. Myös tältä sivulta löytyy perustiedot lukuohjelmista. 

Mobiililaitteet - asenna Ellibs sovellus

Avaa, valitse kirjastoksi Diak ja kirjaudu Haka-tunnuksella. Etsi kirja, jota haluat lukea. Lainaa se.

Windows

Lataa lukuohjelma tästä linkistä. Hae teos, jonka haluat lainata, Diakin Finnasta tai suoraan Ellibs-palvelusta.

Kun avaat ensimmäisen kerran kirjaa, niin seuraa, mihin URLLink-niminen tiedosto tallentuu (yleensä Ladatut tiedostot). Jos se ei avaudu suoraan Adobe Digital Edition -ohjelmaan, niin hae tiedosto tallennuskansiosta ja valitse hiiren oikealla tiedosto "Avaa sovelluksessa"-tilaan ja valitse Adobe Digital Edition. Laita rasti kohtaan Käytä aina tätä sovellusta. 

Jos lukuohjelma pyytää valtuutusta (authorize computer), vasemmassa alareunassa on paikka rastille, joka ohittaa auktroisoinnin.

Lainaamasi kirjat löytyvät joko sovelluksen kirjahyllystä tai osoitteesta https://www.ellibslibrary.com/diak (kirjahylly). Voit myös varata kirjoja. Kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan loputtua.

Oppiportti: Kirjautuminen ja Duodecim -tunnus

Oppiportin verkkokurssien ja kirjoja käyttäminen ja lukeminen:

 • kirjaudu Diakin Finnaan Diakin verkkotunnuksella
 • mene Oppiporttiin joko etusivun Terveysportin linkin kautta tai hakemalla Finnasta Oppiportti

Diakin Finna

Aineistojen käyttöä vartan voi luoda Duodecim-tunnuksen:

 • Tunnuksen luomisesta on etuja:
  • voit tehdä oppikirjoihin mm. muistiinpanoja ja alleviivauksia
  • verkkokurssin suorittamisen voi jättää kesken ja palata myöhemmin jatkamaan
  • Käyttämäsi aineistot pysyvät käytössäsi Oma oppiportti - palvelussa. Muista vain klikata ennen aineiston avaamista Lisää omaan kansioon.
    
 • Tunnuksen luominen
  • Tee tunnus Diakin tietoverkossa olevalta koneelta tai etänä niin, että olet ensin kirjautunut Terveysporttiin Haka-tunnuksellasi ja ruudun oikeassa yläkulmassa näkyy Diakonia-amk. Valitse salasanaksi joku muu kuin Diakin omissa verkkopalveluissa käyttämäsi.
  • Klikkaa Oppiportti -painiketta, valitse oranssi painike "Oma Oppiportti" ja sitten  Uusi käyttäjä? Tee tunnukset
  • Vahvista tunnus myös heti (Diakin verkossa) sähköpostiin saamasi linkin avulla.
    
 • Lisätietoja: Usein kysytyt kysymykset - Oppiportti FAQ

Diakin kirjaston hankkimat e-kirjakokoelmat

Ellibs- e-kirjakokoelma sisältää pääosin kotimaisten kustantajien teoksia e-kirjaversioina. Ellilbs-kirjoja pääsee lukemaan Haka-kirjautumisen kautta Diakin verkkotunnuksella. Kirjoja voi lukea joko avaamalla teos selaimelle tai lataamalla Adobe Digital Editions (ADE) - tai Bluefire-lukuohjelman (iPad). Voit myös ladata Ellibs-sovelluksen laitteellesi Ellibsin ohjeiden mukaan.

Lisätietoja käytöstä:

Diakin kirjaston ohje E-kirjojen käyttöön

Ebsco E-book Academic Collection Toimii Diakin verkossa tai etäkäytössä Diakin verkkotunnuksilla. on jatkuvasti kasvava ekirjapalvelu, joka sisältää tuhansia ekirjoja useilta eri tieteenaloilta.
 
 
 
 
Books@Ovid Toimii Diakin verkossa tai etäkäytössä Diakin verkkotunnuksilla. kokoelma sisältää 20 e-kirjaa lääketieteen ja hoitotieteen aloilta.

Saavutettavuusseloste