Siirry pääsisältöön

E-kirjojen lukeminen

Mitä e-kirjat ovat? Millaisia e-kirjoja Diakin kirjastossa on käytettävissä? Miten niitä luetaan?

Mitä e-kirjat ovat ja mistä niitä löytyy

E-kirjat ovat

1. vapaasti verkossa saatavilla

2. Kirjaston ostamia

 • ostot voivat olla yksittäisiä kirjavalintoja jostakin kokoelmasta (esim. Ellibs) tai koko kokoelman (tietokannan) käyttöoikeus (eBook Central)
 • luetaan joko selaimessa tai lukeminen vaatii jonkin lukuohjelman - yleisin lukuohjelma on Adobe Digital Edition (ADE) tai Bluefire (mobiililaitteet, tabletit)
 • em. lukuohjelmilla voi e-kirjoihin tehdä alleviivauksia ja muistiinpanoja sekä lukeminen ja sivujen kääntely sujuu paremmin kuin selaimessa luettaessa
 • yksittäiset kirjaostot on talletettu Diakin Finnaan.
 • teokset löytyvät myös suoraan kokoelmien sivulta

Ellibs-kirjojen lukeminen

Voit lukea, lainata ja varata e-kirjoja joko mobiililaitteella Ellibs-sovelluksessa tai tietokoneella. Voit ladata Ellibs-sovelluksen Android-laitteellesi GooglePlay -sovelluskaupasta tai iOS-laitteellesi App Store -sovelluskaupasta. Tarkemmat ohjeet Ellibsin sivuilla. Myös tältä sivulta löytyy perustiedot lukuohjelmista. 

Mobiililaitteet - asenna Ellibs sovellus

Avaa, valitse kirjastoksi Diak ja kirjaudu Haka-tunnuksella. Etsi kirja, jota haluat lukea. Lainaa se.

Windows

Voit käyttää ekirjojen lukemiseen joko Thorium Reader tai Adobe Digital Editions lukuohjelmaa. Ohjeet lukuohjelmien lataamiseen ovat Ellibsin sivuilla

Hae teos, jonka haluat lainata, Diakin Finnasta tai suoraan Ellibs-palvelusta. Thorium Reader lukuohjelma ei ole käytössä kaikissa ekirjoissa. 

Vinkkejä lataamiseen:

Kun avaat ensimmäisen kerran kirjaa, niin seuraa, mihin URLlink-niminen tiedosto tallentuu (yleensä Ladatut tiedostot). Jos se ei avaudu suoraan Adobe Digital Edition -ohjelmaan, niin hae tiedosto tallennuskansiosta ja valitse hiiren oikealla tiedosto "Avaa sovelluksessa"-tilaan ja valitse Adobe Digital Edition. Laita rasti kohtaan Käytä aina tätä sovellusta. 

Jos lukuohjelma pyytää valtuutusta (authorize computer), vasemmassa alareunassa on paikka rastille, joka ohittaa auktroisoinnin.

Lainaamasi kirjat löytyvät joko sovelluksen kirjahyllystä tai osoitteesta https://www.ellibslibrary.com/diak (kirjahylly). Voit myös varata kirjoja. Kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan loputtua.

Oppiportti: Kirjautuminen

Huom! Oppiportti ei vaadi enää tekemään omia Duodecim-tunnuksia. Jos olet tehnyt, katso ohje alhaalta!

Oppiportin verkkokurssien ja kirjojen käyttäminen ja lukeminen:

 • kirjaudu Diakin Finnaan Diakin verkkotunnuksella
 • mene Oppiporttiin joko etusivun Terveysportin linkin kautta tai hakemalla Finnasta Oppiportti
  Diakin Finna

Kirjautuminen uutena käyttäjänä

 • Kirjautumisikkunassa vastaa kysymykseen "Onko sinulla olemassa oleva Duodecim-tili?" valitsemalla "Ei, jatka eteenpäin"
 • Valitse "Kirjaudu organisaatiotilillä".
 • Valitse valikosta oma oppilaitoksesi (Diakonia amk).
 • Kirjaudu omilla Diakin-tunnuksillasi palveluun.
 • Jatkossa jos palvelu pyytää sinua kirjautumaan, valitse aina "Kirjaudu organisaatiotilillä" eli kirjaudu Haka-kirjautumisen kautta.

 

Kirjautuminen jo aiemmin rekisteröityneenä käyttäjänä

Haka-kirjautumistieto täytyy liittää olemassa olevaan Duodecim-tiliin, jos haluat että tilillä olevat tiedot ja kurssisuoritukset säilyvät.

 1. Kirjautumisikkunassa vastaa kysymykseen "Onko sinulla olemassa oleva Duodecim-tili?" valitsemalla "Kyllä, yhdistä tiedot".
 2. Kirjaudu sisään jo olemassa olevan Duodecim-tilisi tunnuksilla. Jos et muista tunnuksiasi, voit käyttää "Unohtuiko salasana?" -toimintoa.
 3. Sisäänkirjautumisen jälkeen tiedot on yhdistetty käyttäjätiliisi.
 4. Jatkossa valitse aina "Kirjaudu organisaatiotilillä" eli kirjaudu Haka-kirjautumisen kautta.

Diakin kirjaston hankkimat e-kirjakokoelmat

Ellibs- e-kirjakokoelma sisältää pääosin kotimaisten kustantajien teoksia e-kirjaversioina. Ellilbs-kirjoja pääsee lukemaan Haka-kirjautumisen kautta Diakin verkkotunnuksella. Kirjoja voi lukea joko avaamalla teos selaimelle tai lataamalla lukuohjelma käyttämällesi laitteelle. Lukuohjelmia ova Thorium Reader-, Adobe Digital Editions (ADE) - tai Bluefire-lukuohjelman (iPad). Voit myös ladata Ellibs-sovelluksen laitteellesi Ellibsin ohjeiden mukaan.

Lisätietoja käytöstä:

Diakin kirjaston ohje E-kirjojen käyttöön

Ebsco E-book Academic Collection  on jatkuvasti kasvava e-kirjapalvelu, joka sisältää tuhansia e-kirjoja useilta eri tieteenaloilta.
Käyttöoikeus Diakin verkkotunnuksilla kirjautumalla.
 
 
 
Books@Ovid  kokoelma sisältää 20 e-kirjaa lääketieteen ja hoitotieteen aloilta. 
Käyttöoikeus Diakin verkkotunnuksilla kirjautumalla.

Saavutettavuusseloste