HUOM! - ohjeen kuvat saat isommaksi ja selkeämmäksi klikkaamalla kuvaa, joka aukeaa klikkauksen jälkeen omaan ikkunaan.
Perushaku - perushaussa voit hakea teoksen nimellä, tekijällä tai esim. sisältöä kuvaavilla termeillä. Jos haet teoksen nimellä, saat haluamasi teoksen nopeimmin esille valitsemalla aukeavasta valikosta Hae täsmälleen - tai voit jo hakuvaiheessa kirjoittaa hakulausekkeen "lainausmerkkien sisään".
Jos haet kattavasti tietoa jostakin aihealueesta, käytä tarkennettua hakua. Samaa aihepiriä kuvaavat termit kannattaa yhdistää or-operaattorilla samaan hakuryhmään. Valitse OR ylhäältä valikosta. Hakuryhmien välinen yhdistelyoperaattori AND valitaan hakuryhmien jälkeen.
Muista hakutermin katkaisu - Finnassa se on tähti *
Vakiintunut kahdesta tai useammasta sanasta muodostunut hakutermi ns. fraasihaku kirjoitetaan lainausmerkkeihin. Esim. "sosiaalinen pääoma", "toimintakyvyn tukeminen"
Finnassa kannattaa haun rajaus tehdä lopuksi. Rajausmahdollisuudet ovat joko hakutuloksen oikealla (Diakin Finna) tai vasemmalla (Kansallinen Finna) puolella. Voit rajata kirjastoon, kirja-aineistoon, e-kirjoihin, vuoden mukaan etc.
Valisemasi rajaukset näkyvät hakunäytön yläreunassa
Viitteiden käsittely / tallentaminen
Kerää löytämiäsi kirjaviitteitä koriin klikkaamalla teoksen kohdalla olevaa salkkua. Kerätyt kirjaviitteet löytyvät Finna-näytön yläosasta salkun kuvaa klikkaamalla. Salkusta viitteet voi
Haun rajaus ja hakutuloksen käsittely Kansallisessa Finnassa
Rajausmahdollisuudet ovat vasemmalla. Aineistotyypistä voit rajata esim artikkelit tai opinnäytteet (väitöskirjat).
Organisaatiosta voit rajata määrätyn kirjaston kokoelmiin.
Kansainvälisten E-ainiestoja voit hakea niin Perushaun ja Tarkennetun haun avulla.
Tarkennettu haku toimii vähän eri tavalla kuin Kirjaston kokoelmiin kohdistuva tarkennettu haku. Katso seuraavasta kuvasta hakuesimerkki.
Kirjoita aina yhteen "laatikkoon" samaa aihepiiriä kuvaavia termejä. Kirjoita niiden väliin OR.
Tässä haussa on käytetty myös ns. fraasihakua: jos joku käsite koostuu kahdesta eri sanasta, niin laita ne lainausmerkkeihin.
Kansainvälisen haun tuloksia voi kerätä koriin ja tallettaa esim. RefWoksiin.
Teosviitteiden lopusta löytyy lisätietoja, miten aineisto on verkossa saatavilla. Jos kohdalla on jonkun tietokannan / palvelun nimi, niin teos on luettavissa Diakin verkkotunnuksilla. Linkki voi olla myös vapaasti verkossa oleviin aineistoihin:
Lisätietoja ja enemmän ohjeistusta Finnan omasta käyttöohjeesta - mm. kirjautumisesta ja mahdollisuuksista, joita saat kirjautumisen kautta käyttöösi: