Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Viitteiden hallinta Zoterolla

Sivu rakenteilla

Mikä on Zotero

Zotero on viiteidenhallintaohjelma. Voit siirtää yhteen paikkaan eri tietokannoista löytämäsi kirja- tai artikkeliviitteet. Zotero avulla voit lisätä lähteet työhösi lähdeluettelomuodossa ja tehdä myös tekstin sisälle viittaukset.

Diakissa on ollut aikaisemmin käytössä RefWorks. RefWorksin käyttö loppuu  31.12.2021. Sinun kannattaa sen vuoksi etsiä jokin toinen viitteidenhallintaohjelma, johon voit siirtää ne RefWoksissa olevat viitteet, jotka haluat pitää tallessa ja joita voit tulevaisuudessa käyttää.

Zotero on ilmainen vitteidenhallintaohjelma, joten et tarvitse erikseen kirjautumista Diakin verkkotunnuksilla. Diakin kirjasto tarjoaa tukea viitteiden siirtoon Zofero-viitteidenhallintaohjelman ilmaiseen versioon. Diak ei kuitenkaan vastaa Zoteron  asiakastiedoista tai niiden käsittelystä.

Tältä sivulta löydät ohjeet siitä, miten 

  • asennat Zoteron itsellesi
  • miten siirrät RefWorksiin tallentamasi viitteet Zoteroon

 

Lisätietoa

Zoteron asentaminen, tunnusten tekeminen ja verkkoversion käyttö

Zoteroa voit käyttää joko verkkoversiona tai tallettaa ohjelman omalle koneellesi.

Verkkoversio kannattaa varsinkin silloin ottaa käyttöön, jos jaat viitteitä muiden kanssa. 

Asennus:

Lataa ja asenna koneellesi 

⇒ Zotero 

(lataa samalta sivulta myös selainlaajennus Zotero Connector)

Zotero Connector selainlaajennus

Viitteiden tallentaminen Zoteroon on helpointa Chrome ja Firefox -selaimissa selainlaajennus Zotero Connectorin avulla. Lisäosa yksinkertaisesti tallentaa Zoteroon viitteeksi tiedot verkkosivusta, jolla olet. Myös linkki verkkosivun pdf-tiedostoon tallentuu Zoteroon. Lataa lisäosa Zoteron sivuilta >>
Chromessa laajennukset löytyvät palapeli-ikonin alta, josta Connectorin voi kiinnittää selaimeen:

Firefox:

Lisäosa tunnistaa melko hyvin verkkosivun tyypin, esim. tiedelehden artikkelin laskeutumissivulla se osaa tallentaa viitteen lehtiartikkelina. Aina lisäosa ei tunnista julkaisun tyyppiä oikein, mutta sivu ja sen metadata tallentuvat kuitenkin. Julkaisun tiedot voi korjata itse Zoterossa muokkaamalla viitettä.

Viitteiden siirtäminen Refworksista Zoteroon

Voit siirtää kerralla kaikki viitteesi Refworksista. Mutta jos haluat ryhmitellä viitteet samoihin kansioihin kuin ne ovat Refworksissa, niin siirrä ne kansio kerrallaan.

RefWorks

Kaikki viitteet (All References) tai yksi kansio

Klikkaa All References tai avaa  kansio, jonka aiot siirtää. Klikkaa Share. Valitse Export References.

Valitse formaatiksi RIS Format

Selaimesta riippuen ladattu tiedosto näkyy eri tavalla ennen tallentumista. Tiedosto tallentuu Ladatut tiedostot -kansioon, josta voit siirtää sen Zoteroon

→ Avaa Zotero, valitse vasemmalta Tuo ja käy hakemassa tiedosto. Sinulle tulee Zoteroon export-niminen kansio, jonka voit nimetä haluamallasi tavalla hiiren oikean painikkeen avulla.

Vinkki useiden kansioiden siirtoon

Tee itsellesi Zotero-niminen kansio koneellesi, johon kokoat kansiot tiedostoina. Talleta selaimesi latausikkunaan / ladattuihin tiedostoihin tuleva tekstitiedosto haluamallasi kansion nimellä jo tässä vaheessa.

→ Avaa Zotero, valitse vasemmalta Tuo ja käy hakemassa tiedostot tekemästäsi kansiosta. Viitteet tulevat kansioon, jolla on sama nimi kuin tiedostolla.

(jos sinulla on paljon viitteitä RefWorksin Not in Folder -kansiossa ja ajattelet siellä olevan sinulle tärkeitä viitteitä, niin siirrä myös se).

Huomaa, että voit järjestellä kansioita eri tavoin - voit tehdä esim. oman kirjaston kaikille RefWorksista tuoduille viitteille klikkaamalla vaalean keltaista kansiota vasemmalla. Kansioita voit siirrellä hiiren avulla. Ruskeaa kansiota klikkaamalla voit tehdä uuden ryhmän, jonka voit jakaa muillekin (vaatii verkkoversion asentamisen ja tunnusten tekemisen).

Lisätietoa

Saavutettavuusseloste