Siirry pääsisältöön
Näyttää siltä, että selaimesi on Internet Explorer 11 tai vanhempi. Selainta ei tueta, joten käytä muuta selainta.

Viitteiden hallinta Zoterolla

Tietosuoja
  • Zotero Privacy Policy
  • Jos luot Zotero-tilin, huomaathan että tietosi tallentuvat ETA-alueen ulkopuolelle amerikkalaiselle palvelimelle, jota eivät koske EU:n GDPR-säädökset. Älä siis tallenna mitään sensitiivistä tietoa Zoteroon.
Ohjausta Zoteron käyttöön

Kirjastosta apua viitteidenhallintaan ja Zoteron käyttöön

Tällä sivulla

 
Mikä on Zotero

Zotero on viitteidenhallintaohjelma, jonka avulla voit tallentaa samaan paikkaan eri tietokannoista löytämiesi kirjojen tai artikkeleiden sekä verkkosivujen viitteet. Viitteidenhallintaohjelmalla voit lisätä työhösi lähdeluettelon mm. APA7-merkintätavalla ja tehdä myös tekstin sisälle viittaukset.

Zotero on ilmainen viitteidenhallintaohjelma, joten et tarvitse erikseen kirjautumista Diakin verkkotunnuksilla. Diak ei vastaa Zoteron asiakastiedoista tai niiden käsittelystä.

⇒ Ks. Tietosuoja

Tältä sivulta löydät ohjeet seuraaviin:

  • miten asennat Zoteron itsellesi
  • miten siirrät eri tietokannoista tai järjestelmistä viitteitä Zoteroon
  • miten teet lähdeluettelon Zoteroon tallennetuista viitteistä ja miten muokkaat viitetietoja (voit valita lähdeviite- ja luettelotyyliksi Diakissa käytössä olevan APA7-tyylin tuhansien muiden tyylien joukosta).
  • Tulossa: miten käytät apuna Wordin lisäosaa lähdeviitteiden ja lähdeluettelon tekemisessä (Zotero integroituu mm. MS Word, LibreOffice ja Google Docs tekstinkäsittelyohjelmien kanssa. Zoteron lisäosan avulla voit tehdä lähdeviitteet tekstiisi ja lähdeluettelon käytettyjen viitteiden pohjalta.)
  • miten siirrät RefWorksiin tallentamasi viitteet Zoteroon

 

Lisätietoa
Zoteron asentaminen ja tunnusten tekeminen

Voit käyttää Zoteroa työpöytäversiona ja/tai selainversiona:

  • Työpöytäversiota käytettäessä viitetiedot tallentuvat omalle koneelle ja offline käyttö on mahdollista. Zotero-tiliä ei ole välttämätöntä luoda.
  • Selainversion käyttö edellyttää Zotero-tilin luomista. Selainversiota käytettäessä viitetiedot tallentuvat Zoteron yhdysvaltalaiselle palvelimelle.

Ks. Tietosuoja

  • Kansioiden jakaminen muiden Zotero-käyttäjien kanssa edellyttää Zotero-tilin luomista.

Asennus:

Sulje ensin Zoteron asentamisen ajaksi MS Office -ohjelmat. Lataa ja asenna koneellesi 

⇒ Zotero 

(lataa samalta sivulta myös selainlaajennus Zotero Connector)

Zoteron verkkoversion käyttö

Jos haluat käyttää verkkoversiota, niin synkronoi koneelle talletetut viitteet verkkoon.

Avaa koneellesi asennettu Zotero, Valitse Muokkaa / Asetukset / Synkronointi -> kirjaudu sisään 

Zotero Connector

Viitteiden tallentaminen Zoteroon on helpointa Chrome ja Firefox -selaimissa selainlaajennus Zotero Connectorin avulla. Lisäosa yksinkertaisesti tallentaa Zoteroon viitteeksi tiedot verkkosivusta, jolla olet. Myös linkki verkkosivun pdf-tiedostoon tallentuu Zoteroon.

⇒ Lataa lisäosa Zoteron sivuilta

Firefox


Chrome

Laajennukset löytyvät palapeli-ikonin alta, josta Connectorin voi kiinnittää selaimeen:

 

⇒Ks. Viitteiden tuonti Zoteroon eri tietokannoista ja järjestelmistä

Viittauslisäosa tekstinkäsittelyohjelmaan (esim. Word)

Tekstinkäsittelyohjelman viittauslisäosa on apuohjelma, joka helpottaa lähdeviitteiden lisäämistä tekstiin ja lähdeluettelon luomisessa. Lisäosa latautuu yleensä automaattisesti Zoteron lataamisen yhteydessä. (Sulje ensin Zoteron asentamisen ajaksi MS Office -ohjelmat.)

Tampereen yliopiston kirjaston ohjeet: https://libguides.tuni.fi/viitteidenhallintaohjelmat/zotero-word 

Viitteiden siirtäminen Refworksista Zoteroon

Voit siirtää kerralla kaikki viitteesi Refworksista. Mutta jos haluat ryhmitellä viitteet samoihin kansioihin kuin ne ovat Refworksissa, niin siirrä ne kansio kerrallaan.

RefWorks

Kaikki viitteet (All References) tai yksi kansio

Klikkaa All References tai avaa  kansio, jonka aiot siirtää. Klikkaa Share. Valitse Export References.

Valitse formaatiksi RIS Format

Selaimesta riippuen ladattu tiedosto näkyy eri tavalla ennen tallentumista. Tiedosto tallentuu Ladatut tiedostot -kansioon, josta voit siirtää sen Zoteroon

→ Avaa Zotero, valitse vasemmalta Tuo ja käy hakemassa tiedosto. Sinulle tulee Zoteroon export-niminen kansio, jonka voit nimetä haluamallasi tavalla hiiren oikean painikkeen avulla.

Vinkki useiden kansioiden siirtoon

Tee itsellesi Zotero-niminen kansio koneellesi, johon kokoat kansiot tiedostoina. Talleta selaimesi latausikkunaan / ladattuihin tiedostoihin tuleva tekstitiedosto haluamallasi kansion nimellä jo tässä vaheessa.

→ Avaa Zotero, valitse vasemmalta Tuo ja käy hakemassa tiedostot tekemästäsi kansiosta. Viitteet tulevat kansioon, jolla on sama nimi kuin tiedostolla.

(jos sinulla on paljon viitteitä RefWorksin Not in Folder -kansiossa ja ajattelet siellä olevan sinulle tärkeitä viitteitä, niin siirrä myös se).

Huomaa, että voit järjestellä kansioita eri tavoin - voit tehdä esim. oman kirjaston kaikille RefWorksista tuoduille viitteille klikkaamalla vaalean keltaista kansiota vasemmalla. Kansioita voit siirrellä hiiren avulla. Ruskeaa kansiota klikkaamalla voit tehdä uuden ryhmän, jonka voit jakaa muillekin (vaatii verkkoversion asentamisen ja tunnusten tekemisen).

Lisätietoa

Saavutettavuusseloste