Siirry pääsisältöön

Tekoäly tiedonhaussa

Tekoälyn käyttäminen Diakissa

Tekoäly tiedonhaussa oppaaseen on koottu näkökulmia sen käytöstä tiedonhaussa. Mainitut sovellukset ovat esimerkkejä, eivät kirjaston antamia suosituksia. Noudata aina Diakin ja opintojakson lehtorin ohjeita tekoälyn käytöstä.

Tiivistelmä linjauksesta:

  • Tekoälyn käyttö on lähtökohtaisesti sallittua ja sen hyödyntämisestä on aina kerrottava.
  • Opinnäytetyössä ja tekstiä tuotettaessa tulee aina käyttää alkuperäisiä lähteitä (artikkeleita, kirjoja jne).
  • Jos opiskelija käyttää tekoälyä tehtävässä tai opinnäytetyössä, esimerkiksi osana tekstinhuoltoa, on tästä aina mainittava.
  • Lähde on aina mainittava, myös silloin, jos teksti on tuotettu tekoälyn avulla. Tekoälyä ei voi käyttää suoraan asiantuntijalähteenä, ja tekoälyn tuottamien tekstien lähteiden oikeellisuus tulee tarkistaa.
  • Opiskelija on aina itse vastuussa palauttamansa tekstin sisällöstä.
  • Opiskelijoilta odotetaan vastuullista ja eettistä tekoälysovellusten käyttöä, tekoälyä ei tule käyttää loukkaavalla tai sovellettavia lakeja, sääntöjä tai määräyksiä rikkovalla tavalla.
  • Yksityisyydestä, tietosuojasta ja tekoälypalvelun käyttöehdoista tulee huolehtia. Tekoälypalveluiden käyttäminen voi joskus vaatia henkilökohtaisten tietojen luovuttamista, kuten nimeä tai sähköpostiosoitetta. Opiskelijoiden ja opettajien tulee varmistaa, että he antavat vain tietoja, joita he ovat valmiita jakamaan. Palveluissa ei tule käsitellä luottamuksellisia tietoja, esimerkiksi työelämäkumppanin liiketoimintaan liittyen.

Tekoälytyökalut

Tekoälytyökalut hyödyntävät esim. luonnollisen kielen prosessointia (NLP) ja suuria kielimalleja (LLM). Sovelluksilta voi kysyä erilaisia kysymyksiä (prompt) ja ne tuottavat vastauksia löytämänsä tiedon pohjalta. Sovellukset hakevat tietonsa tavallisesti verkossa vapaasti saatavissa olevasta materiaalista. Sovellukset eivät kykene lähdekritiikkiin, eivät arvioi tiedon oikeellisuutta tai vääristyneisyyttä. Sovellusten antamien tietojen tarkistaminen on tärkeää. (Tekoälytyökalut ajantasaisen tiedon hakuun, Jyväskylän yliopisto)

Laajoja kielimalleja (LLM) koulutetaan valtavalla datalla, se voi sisältää kirjoja, artikkeleita, koodia sekä kuvia ja grafiikkaa. Nykyään verkkosivujen ylläpitäjät voivat estää datankeruun. Datankeruussa saattaa kertyä myös virheellistä, syrjivää ja asenteellista informaatiota. (Tekoälyopas opettajille 2025, Faktabaari). 

Tieteellisten lähteiden etsimiseen voi käyttää tätä tarkoitusta varten suunniteltuja tekoälysovelluksia, tietokantoja ja hakukoneita (esim. Google Scholar). (Tekoälytyökalut ajantasaisen tiedon hakuun, Jyväskylän yliopisto)

Tekoäly tiedonhaun apuna

 

Aiheeseen orientoituminen

  • Voit käyttää tekoälyä inspiraation apuna tutkimuskysymystä ideoidessa ja muotoillessa. Muista, että tekoälyn koulutukseen on käytetty länsimaista tekstiä ja historiallinen näkökulma ei ulotu kovin pitkälle.
  • Voit käyttää eri tekoälysovelluksia ja verrata niiden tuotoksia keskenään.
     

Haun valmistelu

  • Tekoäly voi auttaa löytämään hyviä hakusanoja tiedonhakuusi. Kannattaa pyytää sitä täydentämään sen antamaa hakusanalistaa useita kertoja, eikä tyytyä ensimmäiseen vastaukseen. Huomaa, että se ei kuitenkaan korvaa tarvetta tutustua alan sanastoihin ja tarkistaa alan asiantuntijoiden käyttämiä termejä. 
  • Tekoäly voi auttaa sinua tunnistamaan aiheeseesi sopivia työkaluja tai tietokantoja. Huomaa, että se ei välttämättä anna kattavaa vastausta saatavilla olevista alakohtaisista tietokannoista. Se ei myöskään osaa kertoa, tilaako kirjastomme tietyn tietokannan. Kattavan tiedon alakohtaisista ja monialaisista tietolähteistä saat kirjaston tietokantojen listauksesta.
  • Jos pyydät sitä rakentamaan sinulle hakulauseita, joudut todennäköisesti muokkaamaan ja muotoilemaan ne uudelleen. 

 

Haun suorittaminen

  • Tekoäly ei voi auttaa sinua varsinaisessa tiedonhaussa. Se ei osaa hakea tietoa järjestelmällisesti ja läpinäkyvästi. 
  • Tekoäly voi kertoa, miten tietokanta toimii. Suosittelemme kuitenkin, että tarkistat käyttöohjeet suoraan valitsemastasi tietokannasta. Toiminnot ovat saattaneet muuttua.

 

Tulosten arviointi

  • Et voi käyttää tekoälyä hakutulosten arviointiin. Tiedon arviointi on inhimillinen taito, joka perustuu kriteereihin, joita itse pidät merkityksellisinä. Tutkijana tai opiskelijana, tiedonhakijana, sinun on päätettävä, onko lähde merkityksellinen työsi kannalta.

 

Huomioi aina käyttäessäsi tekoälysovelluksia, miten ne käsittelevät syöttämääsi dataa. Lähtökohtaisesti kaikki tekoälypalveluihin syötetty materiaali tallentuu EU/EEA-alueen ulkopuolelle eikä ole sieltä poistettavissa. Palveluihin ei saa syöttää esimerkiksi henkilötietoja, yrityssalaisuuksia, luottamuksellisia tietoja tai salassa pidettäviä tietoja.

Entä lisensoidut aineistot & tekoäly? Vaikka tiivistelmän tai käännöksen teko esimerkiksi e-kirjan tai artikkelin tekstistä onnistuu tekoälytyökaluilla näppärästi, se ei välttämättä ole luvallista. Tarkista kirjaston tarjoamien lisensoitujen aineiston käyttöehdot, ennen kuin syötät niitä AI-työkaluun. Lähtökohtaisesti lisensoitujen aineistojen syöttäminen tekoälytyökaluihin on kiellettyä. 

Ohje miten rajoitat syötteittesi käytön tekoälyn kouluttamisessa ChatGPT:ssä.

Pitäisikö minun viitata tekoälyyn?

Kyllä, jos olet käyttänyt tekoälyohjelmia työssäsi, sinun on mainittava kaikki sen käyttö. Tarkista oman korkeakoulusi ohjeet:

Miten teet lähdeviitteen Diakin ohjeiden mukaan?

  • Tässä raportissa on käytetty ChatGPT 4.0 -tekoälysovellusta tekstin kieliasun muokkaamiseen ja tekstin sujuvoittamiseen (käytetty 16.8.2024).
  • Käsitteen määrittelyssä on hyödynnetty Gemini-tekoälysovellusta käyttämällä kehotetta "mitä tarkoittaa toiseus" (käytetty 16.8.2024).

Omien tekstien (vastaukset tehtäviin, esseet jne.) kirjoittaminen tekoälyllä katsotaan useimmissa oppilaitoksissa plagioinniksi tai epärehellisyydeksi, vaikka mainitsisitkin lähteen.

Opiskelijan tarkistuslista

  • Keskustele opinnon opettajan kanssa hyvissä ajoin, onko tekoälysovellusten (ja minkä) käyttö sallittua ja millä tavoin.
  • Tutustu tekoälysovelluksiin etukäteen: mihin ne pystyvät tiedonhaun tukena, mihin eivät, vertaile tuloksia.
  • Mieti, mihin voit käyttää tekoälysovellusta tiedonhaussa, ja mihin et.
  • Tutustu käyttämääsi tekoälysovellukseen: kuka sitä ylläpitää ja miksi; onko sen käyttö maksullista tai rajattua, vaikuttaako se tuloksiin?
  • Lähdekritiikki on yhä edelleen sinun tehtäväsi. Ole kriittinen tulosten suhteen: tee vertailevia otantoja eri tietoa tarjoavista lähteistä ja tarkista esim. tekoälyn tarjoamia viitteitä ja niiden saamia viittauksia tietokannoista.
  • Viittaa tekoälyyn ohjeiden mukaan, jos käytät sitä.

 

Saavutettavuusseloste