Tämä teos on lisensioitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Oppaan pohjana on käytetty Laurean Tekoälytiedon haussa opasta.
Tekoäly tiedonhaussa oppaaseen on koottu näkökulmia sen käytöstä tiedonhaussa. Mainitut sovellukset ovat esimerkkejä, eivät kirjaston antamia suosituksia. Noudata aina Diakin ja opintojakson lehtorin ohjeita tekoälyn käytöstä.
Tiivistelmä linjauksesta:
Tekoälytyökalut hyödyntävät esim. luonnollisen kielen prosessointia (NLP) ja suuria kielimalleja (LLM). Sovelluksilta voi kysyä erilaisia kysymyksiä (prompt) ja ne tuottavat vastauksia löytämänsä tiedon pohjalta. Sovellukset hakevat tietonsa tavallisesti verkossa vapaasti saatavissa olevasta materiaalista. Sovellukset eivät kykene lähdekritiikkiin, eivät arvioi tiedon oikeellisuutta tai vääristyneisyyttä. Sovellusten antamien tietojen tarkistaminen on tärkeää. (Tekoälytyökalut ajantasaisen tiedon hakuun, Jyväskylän yliopisto)
Laajoja kielimalleja (LLM) koulutetaan valtavalla datalla, se voi sisältää kirjoja, artikkeleita, koodia sekä kuvia ja grafiikkaa. Nykyään verkkosivujen ylläpitäjät voivat estää datankeruun. Datankeruussa saattaa kertyä myös virheellistä, syrjivää ja asenteellista informaatiota. (Tekoälyopas opettajille 2025, Faktabaari).
Tieteellisten lähteiden etsimiseen voi käyttää tätä tarkoitusta varten suunniteltuja tekoälysovelluksia, tietokantoja ja hakukoneita (esim. Google Scholar). (Tekoälytyökalut ajantasaisen tiedon hakuun, Jyväskylän yliopisto)
Huomioi aina käyttäessäsi tekoälysovelluksia, miten ne käsittelevät syöttämääsi dataa. Lähtökohtaisesti kaikki tekoälypalveluihin syötetty materiaali tallentuu EU/EEA-alueen ulkopuolelle eikä ole sieltä poistettavissa. Palveluihin ei saa syöttää esimerkiksi henkilötietoja, yrityssalaisuuksia, luottamuksellisia tietoja tai salassa pidettäviä tietoja.
Entä lisensoidut aineistot & tekoäly? Vaikka tiivistelmän tai käännöksen teko esimerkiksi e-kirjan tai artikkelin tekstistä onnistuu tekoälytyökaluilla näppärästi, se ei välttämättä ole luvallista. Tarkista kirjaston tarjoamien lisensoitujen aineiston käyttöehdot, ennen kuin syötät niitä AI-työkaluun. Lähtökohtaisesti lisensoitujen aineistojen syöttäminen tekoälytyökaluihin on kiellettyä.
Ohje miten rajoitat syötteittesi käytön tekoälyn kouluttamisessa ChatGPT:ssä.
Kyllä, jos olet käyttänyt tekoälyohjelmia työssäsi, sinun on mainittava kaikki sen käyttö. Tarkista oman korkeakoulusi ohjeet:
Miten teet lähdeviitteen Diakin ohjeiden mukaan?
Omien tekstien (vastaukset tehtäviin, esseet jne.) kirjoittaminen tekoälyllä katsotaan useimmissa oppilaitoksissa plagioinniksi tai epärehellisyydeksi, vaikka mainitsisitkin lähteen.