Suomen Akatemia määrittelee infrastruktuurit seuraavasti: “Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja ja aineistoja sekä palveluita, jotka mahdollistavat tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia ja osaamista.” (1)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) on sitoutunut edistämään tutkimusaineistojen, tutkimusmenetelmien ja tutkimusinfrastruktuurien avoimuutta. Tämä ohjeistus perustuu kansallisiin strategisiin periaatteisiin ja tavoitteisiin, jotka ohjaavat avoimuuden toteuttamista.(2)
Ohjeistus on päivittyvä ja sen päivityksestä vastaa Diakin ATT-toiminnan kehittämisryhmä.
Diak on valtakunnallinen korkeakoulu ja sen toimintaympäristö kattaa Suomessa kaikki ilmansuunnat. Diak toimii Helsingissä, Oulussa, Porissa sekä Pieksämäeltä käsin toimivassa liikkuvassa koulutus- ja kehittämisyksikkö Diak Itä-Suomessa. Erilaiset toimintaympäristöt ovat olennainen osa Diakia ja tukevat niin sosiaali- ja terveysalan, tulkkauksen ja kirkon alojen opetusta kuin TKI-toimintaa, joka painottuu Diakin osaamiskärkiin:
Laaja-alainen, uudistuva diakonia,
Osallistava hyvinvointityö,
Vaikuttavat hyvinvointipalvelut,
Vaikuttava moninaisuusosaaminen, sekä
Yhteiskunnallinen yrittäjyys ja sosiaaliset innovaatiot.
1 https://www.aka.fi/tutkimusrahoitus/ohjelmat-ja-muut-rahoitusmuodot/tutkimusinfrastruktuurit/
Diak on osa DMP-konsortiota ja DMPTuuli on Diakissa TKI-toiminnan aineistonhallintasuunnitelman tekoon käytettävä työkalu. Se sisältää myös Diakonia-ammattikorkeakoulun aineistonhallintasuunnitelmapohjan ohjeineen, joka perustuu kansallisiin datanhallinnan ohjeisiin. Hankkeiden aineistonhallintasuunnitelmat tallennetaan Diakissa asianhallintajärjestelmä Dynastyyn muiden tallessa pidettävien hankkeen asiakirjojen yhteyteen arkistonmuodostussuunnitelman mukaisesti. Opiskelijat laativat aineistonhallintasuunnitelmat siihen tarkoitetulla lomakkeella.
Tutkimusaineiston kerääjät vastaavat sen kuvailusta ja mahdollisesta avaamisesta esimerkiksi Suomen korkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille tarjolla olevia Fairdata-palveluita hyödyntäen (esimerkiksi IDA, Qvain, Etsin)
Menetelmien ja infrastruktuurien avoimuus: Diakin monipuoliset fyysiset ja virtuaaliset tilat tarjoavat puitteet, joissa oppiminen, tutkimus ja kehittäminen tapahtuvat. TKI-toiminta yhteistyössä eri alueiden, verkostojen ja kumppanien kanssa tuottaa tutkittua tietoa ja julkaisuja koulutuksen, työelämän ja johtamisen kehittämiseen samalla kun toiminnalla etsitään ratkaisuja yhteiskunnan kiperiin ongelmiin. Työtä tehdään niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
Finna-palvelukokonaisuus ja Theseus-palvelu ovat avoimen rajapinnan tietokantoja (Finna - VuFind & Theseus – DSpace). Diakin kirjaston aineistot ovat löydettävissä kansallisesta Finna-verkkopalvelusta. Se on kaikille avoin palvelu ja tutkimusinfrastuktuuri, jossa on kirjastojen, museoiden ja arkistojen aineistot. Diak Finna -käyttöliittymä ja aineistohaku on osa tätä avointa Finna.fi-palvelukokonaisuutta. Diakin aineistot kuvaillaan kansalliseen yhteiseen Melinda-metatietovarantoon, josta tiedot siirtyvät Finnaan.
Ammattikorkeakoulujen Theseus-julkaisuarkistossa (Ammattikorkeakoulut - Theseus) ovat saatavissa Diakissa tuotetut julkaisut, rinnakkaistallenteet ja opinnäytetyöt. Diakissa suositellaan lisensioimaan opinnäytetyöt ja julkaisut avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti CC-lisenssejä hyödyntäen. Finna- ja Theseus-palveluiden aineistojen kuvailutiedot ovat avoimesti käytettävissä. Kirjastossa on käytössä Koha-kirjastojärjestelmä asiakas- ja lainaustapahtumien hallinnointiin. Järjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin. Diakin kirjasto on myös jäsen FinELib-kirjastokonsortiossa, joka on kansallinen tutkimuksen infrastruktuuri.
Laadukkaat Diakin infrastruktuurikokonaisuutta tukevat palvelut mahdollistavat avoimuuden toteutumisen. ICT-palvelut ja ATT-palvelut edistävät Diakissa avoimuuden viitearkkitehtuurin tavoitteiden toteutumista. Kirjasto- ja tietopalvelut tarjoavat tietoaineistoja, avoimia työskentelytiloja ja tutkittua tietoa kaikkien käyttöön. Julkaisupalvelut koordinoivat henkilöstön julkaisutietojen keräämiseen hyödynnyttävää Justus-palvelua, josta metatiedot siirtyvät Virta-julkaisuportaaliin.
Tietoa Diakissa tehtävästä TKI-toiminnasta ja oppimateriaaleista kuvailutietoineen on avoimesti saatavissa kansallisessa tutkimustietovarannoissa tiedejatutkimus.fi- ja aoe.fi -palveluissa. Käytetyt tutkimusmenetelmät ja -infrastruktuurit raportoidaan Diakin tutkimuksissa ja TKI-hankkeissa riittävän avoimesti ja selkeästi. Tämä edistää tutkimuksen toistettavuutta ja vertaisarviointia.
Avoimuuden rajoitukset: Tutkimusaineistojen ja infrojen avoimuudessa ja hallinnassa noudatetaan lainsäädäntöä, sopimuksia ja tutkimuseettisiä ohjeita. Tutkimusaineistojen osalta myös asianmukaista aineistonhallintaa. Erityistä huomiota kiinnitetään henkilötietojen käsittelyyn, arkaluonteisiin tai salassa pidettäviin tietoihin.
Avoimuuden rajoitukset ovat perusteltuja. Aineistojen tai menetelmien saatavuutta rajoitetaan esimerkiksi tietosuojaan liittyvistä syistä.
Tutkimusaineistojen, -menetelmien ja infrastruktuurien avoimuuden ohjeistus on osa Diakin sitoutumista avoimen tieteen ja tutkimuksen linjaukseen. Avoimuus on keskeinen tekijä laadukkaassa ja vaikuttavassa TKI-työssä.
Diakin hankkeisiin ja muun muassa niiden kehitys- ja testausympäristöihin, verkostoihin sekä koulutuksen ja osaamisen uudistamisen palveluihin pääsee tutustumaan tarkemmin Diakin verkkosivujen kautta: Hankkeet Diakissa.
Diakin Innovaatiokeskittymä DiakHub kokoaa yhteen sote-alan eri toimijat ja tarjoaa yhteiskehittämistä, työkaluja ja mittareita helpottamaan esimerkiksi hyvinvointialueiden, kuntien, koulutusorganisaatioiden sekä palveluntuottajien arjen työtä. Tarjolla olevat vaikuttavat palvelut ja sosiaaliset innovaatiot perustuvat vahvaan käytännönläheiseen tutkimustietoon hyvinvoinnin edellytyksistä ja palvelujärjestelmän kehittämisen tarpeista. Lue lisää DiakHubin toiminnasta osoitteesta: https://diakhub.fi/.
DigiHoi-hankkeen tavoitteena oli kehittää hoitotyön kliinisten taitojen etäopetusta. Hankkeessa vahvistettiin ja monipuolistettiin hoitotyön opiskelijoiden ja opettajien osaamista etäoppimisessa ja -opetuksessa, erityisesti reaaliaikaisten simulaatioiden ja pelillisyyden avulla.
Hankkeessa tehty opinnäytetyö: Kanniainen, S., & Telin, T. (2023). Kriittisesti sairaan potilaan hoitoympäristö: Interaktiivinen opetusmateriaali. https://www.theseus.fi/handle/10024/811292
Nuori voi nimettömänä arvioida omaa hyvinvointiaan kymmenen kysymyksen avulla. Vastausten perusteella hän saa suosituksia itselleen sopivista tukipalveluista. Kysymykset pohjautuvat 3X10D -elämäntilannemittariin: Avoin ja maksuton 15–25 -vuotiaille nuorille suunnattu digipalvelu Zekki.fi.
Voimaa virtuaalisesti! Digi perheiden voimavarana -hankkeessa testattiin ja kehitettiin virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia sosiaalialan henkilöstön työvälineenä neurokirjoon kuuluvien nuorten tukemisessa.
Hankkeen loppujulkaisu: Virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia nepsy-piirteisten nuorten kuntoutuksessa – Kokemuksia Digi perheiden voimavarana –hankkeesta
Yhteiskunnallinen yrittäjyys ja sosiaalisen innovaatiot on yksi Diakin viidestä osaamiskärjestä. Tutustu osaamiskärjen toimintaan – esimerkiksi Yhteiskunnallisten yhdistysten osaamiskeskukseen, jossa Diak on mukana verkkosivuillamme: Paranna maailmaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden avulla.