att@diak.fi -tukipalveluosoite käytössäsi
Saat apua avoimen tieteen ja tutkimuksen kysymyksissä palveluosoitteessa att@diak.fi
Diakin asiantuntijat auttavat sinua avoimiin julkaisuihin ja oppimateriaaleihin sekä tutkimusaineistojen hallintaan liittyvissä asioissa ja järjestelmien käytössä (esim. DMPTuuli ja Justus).
Diak on sitoutunut Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistukseen ja sen mukaisesti:
⇒ Rohkeasti avoin Diak – oppiminen, tutkimus, kehittäminen ja tieto
Diak soveltaa toiminnassaan kotimaista linjausta tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimen saatavuuden linjauksesta:
Diak niin ikään tuo yhteisönsä jäsenten saataville kotimaiset tutkimusaineistojen avoimen saatavuuden suositukset ja kannustaa niiden soveltamiseen omassa työssä:
Diak on myös sitoutunut noudattamaan Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan HTK-ohje 2023 (pdf).
Diakin johtoryhmä on tehnyt DMPTuulin käyttöön ottoa koskevan päätöksen:
*) Diakin johtoryhmä. (14.12.2021). Johtoryhmän kokouksen pöytäkirja, §10 Aineistonhallintasuunnitelmien tekeminen ja DMPTuulin käyttö Diakissa. 948/13.00.00/2021.
Aineistonhallintasuunnitelma tehdään tutkimukselliselle aineistolle, jota kerätään selvitys- tai tutkimuskäyttömielessä. Ne voivat olla esim. seuraavia:
Tutkimuksellinen aineisto voidaan hankkeen jälkeen hävittää (sovitun aikataulun mukaisesti), säilyttää omaan tulevaan käyttöön tai avata muiden käyttöön. Yleensä itse tutkimusdata on harvoin suoraan käytettävissä, mutta tutkimuksellisen aineiston tiedot on kuvailtu ja ovat löydettävissä. Kuvailutiedoissa kerrotaan, miten aineisto on käytettävissä.
Aineistonhallinnan käsikirjassa on ohjeita sähköisen tutkimusaineiston hallintaan aineiston elinkaaren kaikissa vaiheissa.
Tutkimusaineistojen ja -menetelmien, mukaan lukien niiden metatiedot, avoimuus on tärkeässä roolissa Diakissa tuotetun tiedon ja osaamisen näkyvyyden lisäämiseksi ja hyödynnettävyyden edistämiseksi.
Videossa kerrotaan Diakin TKI-toiminnan tutkimusaineistoista ja aineistonhallinnasta. Lisäksi opastetaan aineistonhallintasuunnitelmien tekoon tarkoitetun DMPTuuli-työkalun käyttöä oman aineistonhallintasuunnitelman tekemiseksi.
Videon kokonaiskesto on 25:16, mutta se on jaettu lukuihin, jotta sinun ei ole välttämätöntä seurata koko videota kerralla, tai voit helpommin palata haluamaasi kohtaan. DMPTuuli-työkalun käytön esittely kohta kohdalta alkaa kohdasta 05:59.
DMPTuuli löytyy Duurin etusivulta pikalinkeistä Diakin järjestelmiin tai osoitteesta https://www.dmptuuli.fi/
Menestystä aineistonhallintasuunnitelman laatimiseen!
Tieteen tietotekniikan keskuksen eli CSC:n RDM Competence Centerin keväällä 2024 julkaisema suomenkielinen itseopiskeltava tutkimusdatanhallintakurssi käy datanhallinnan perusasiat läpi. Lisäksi se kertoo, mitä resursseja tai työkaluja eri vaiheisiin on saatavilla. On hyvä huomioida, että kaikki niistä eivät välttämättä ole käytössä Diakissa. Kurssi soveltuu kuitenkin datanhallinnan peruskurssiksi esimerkiksi opinnäytetyöohjaajille ja TKI-toimijoille myös Diakissa.
Kurssi jakautuu kuuteen osioon, jotka käyvät datanhallinnan elinkaaren läpi:
1) Johdanto,
2) Datanhallinnan suunnittelu,
3) Datan keruu, dokumentointi ja organisointi,
4) Datan analysointi ja tallennus projektin aikana,
5) Datan julkaiseminen, ja
6) Löydettävyys ja uudelleenkäyttö.
Osiot sisältävät tekstiä, videoita sekä dioja. Jokaisen osuuden lopuksi on tietovisa, jossa pääsee testaamaan omaa osaamista ja kurssin lopuksi siitä saa todistuksen. Kurssialustalle (e-learn.csc.fi) päästäkseen tulee kirjautua esimerkiksi HAKA-tunnuksilla (eli käyttäen Diakin tunnuksia). Kurssi löytyy hakusanalla "Tutkimusdatanhallinta".