Siirry pääsisältöön

Avoin tiede ja tutkimus

Päivitetty 14.6.2024

Diakin yritys- ja muuta yhteisökumppanuuksien kehittämistä ohjaa Diakin kumppanuusmalli, jossa kuvataan ja määritellään kumppanuuksien eri vaiheet. Kumppanuusmalli on kuvattu ja sitä päivitetään jatkuvasti Diakin intrassa. Diakin kumppanuudet (sharepoint.com) 

Diak on sitoutunut ja kehittää kumppanuusmalliaan ja siihen liittyvää TKIO-toimintaa avoimen tieteen suositusten mukaisten toimintatapojen toteuttamiseen suomalaisten tutkimusorganisaatioiden ja yritysten ja muiden yhteisöjen välisessä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI-toiminnassa). Suosituksessa kerrotaan, miten yritysyhteistyössä syntyviä tutkimustuloksia ja -aineistoja voidaan hyödyntää ja/tai levittää turvallisesti, tehokkaasti sekä mahdollisimman avoimesti. DOI: https://doi.org/10.23847/tsv.229 

Erityisesti kumppanuussopimuksia solmittaessa konkretisoituvat yhteistyön ja aineistojen avoimuutta, oikeuksia ja esimerkiksi salassapitoa sekä tulosten levittämisetä koskevat sopimuksen kohteet. Näihin kysymyksiin perehdytetään ja koulutetaan Diakin henkilöstöä osana hanketoiminnan ja kumppanuuksien jatkuvaa kehittämistä. Erilaisia sopimuskäytäntöjä ja -pohjia on olemassa lukuisia ja niitä otetaan käyttöön tarpeen mukaan.  

Diak on ulkoistanut juridisen neuvonnan erityisesti kahdenvälisiin monimutkaisiin tulosten hyödyntämistä ja suojaamista koskeviin sopimuksiin liittyen. Lakipalvelut ovat saatavilla yritysyhteistyöhankkeisiin yhdenvertaisesti muiden hankkeiden kanssa. 

TKIO-toimintaan liittyviä yhteistyökäytäntöjä kehitetään ja henkilöstöä koulutetaan ja neuvotaan niiden käyttöönotossa hanketoimintaa ja kumppanuuksien kehittämistä tukevien palvelutiimien toimesta perehdytysten, tietoiskujen ja hankeklinikoiden välityksellä.   

Saavutettavuusseloste