Siirry pääsisältöön

Osallistavan ja tutkivan kehittämisen opas 2.0

TYÖELÄMÄLÄHTÖINEN OSALLISTAVA KEHITTÄMINEN

 

Tässä artikkelissa tarkastellaan Diakonia-ammattikorkeakoulussa toteutuvan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) lähtökohtia ja periaatteita, kuten esimerkiksi työelämälähtöisyyttä. Artikkelissa avataan myös osallistavan ja tutkivan kehittämisen käsitettä.  

 

Osallistavan ja tutkivan kehittämisen lähtökohdat

Opinnäytetyöt ja osallistuminen kehittämishankkeisiin ovat osa ammattikorkeakoulun alueellista vaikuttamista ja TKI-toimintaa. TKI-toimijoina ammattikorkeakoulut ovat  alueellisen kilpailukyvyn rakentajia ja työelämän uudistajia. Tutkimustoiminta on käytännönläheistä ja soveltavaa. Sillä pyritään vastaamaan yhteistyökumppaneiden kehittämistarpeisiin ja vaikuttamaan oman alueen kehittymiseen ja hyvinvointiin. Ehdotuksessa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmalleiksi painotetaan korkeakoulujen roolia yhteiskunnan ja elinkeinorakenteen muutoksessa sekä TKI-toiminnan merkitystä. (Opetus- ja kulttuuriministeriö, 2024)

Ammattikorkeakoulun työelämälähtöisyys tarkoittaa, että koulutus vastaa työelämän kehittämistarpeisiin ja yhteistyötä tehdään opetuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Ammattikorkeakoulun tehtävänä on harjoittaa ammattikorkeakouluopetusta palvelevaa sekä työelämää ja aluekehitystä edistävää ja alueen elinkeinorakennetta uudistavaa tutkimustoimintaa, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä taiteellista toimintaa. Tehtäviään hoitaessaan ammattikorkeakoulun tulee edistää elinikäistä oppimista. (L 932/2014.) Opetuksen toteutuminen työelämässä varmistetaan pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja luottamuksellisilla työelämäkontakteilla. Opiskelijan työelämälähtöinen oppiminen toteutuu tekemällä oppimistehtäviä työelämässä, osallistumalla kehittämishankkeisiin ja projekteihin, tekemällä opinnäytetyötä, osallistumalla opintokäynneille, työelämäjaksoille ja harjoitteluihin sekä tekemällä esimerkiksi haastatteluja ja kartoituksia osana ammattikorkeakoulun tutkimustoimintaa.

TKI-toiminta ja siihen kuuluva osallistava ja tutkiva kehittäminen ovat osa ammattikorkeakoulun lakisääteistä tehtävää (L 932/2014; Keskitalo, 2015). Osallisuus kehittämisessä merkitsee opiskelijoiden, työelämän työntekijöiden, opettajien ja tutkijoiden liittymistä, suhteissa olemista, kuulumista ja yhteisyyttä. Osallisuus on yhteensopivuutta, mukaan ottamista, osallistumista, vaikuttamista, yhdessä tekemistä ja demokratiaa (Isola ym., 2017). Kehittämiseen osallistuvat asiakkaat, potilaat ja alueen ihmiset niin, että palveluita kehitetään yhdessä heidän kanssaan. Puhutaankin kehittäjäasiakkaista/-asukkaista, kokemusasiantuntijoista ja/tai kehittäjätyöntekijöistä Diakin eri toimijoiden yhteistyökumppaneina. Eri osapuolet ovat tasavertaisia toimijoita, joiden asiantuntijuus yhdessä kumuloituu. Hyvät työelämäyhteydet ja asiakaslähtöisyys varmistavat palveluiden käyttäjien kuulemisen, ja ne vaikuttavat rakenteisiin, joihin liittyy syrjäyttäviä piirteitä (Suoranta & Ryynänen, 2014). Vaikutus moninkertaistuu valmistuvien ammattilaisten jatkaessa osallistumiseen ja yhteistoimintaan perustuvaa kehittämistyötä omilla työpaikoillaan (Gothóni & Kolkka, 2015).

TKI-toiminta perustuu Diakin arvoihin sekä kestävän kehityksen periaatteisiin. Arvot ovat rohkeasti rakentava, reilusti kohtaava ja hyvän maailman puolustaja (Diakonia-ammattikorkeakoulu, 2025). Arvojen mukaisesti tutkimustoiminnassa etusijalla ovat osallisuuteen ja terveyteen sekä köyhyyteen ja huono-osaisuuteen liittyvät kehittämishankkeet alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Ammattikorkeakoulujen opinnäytetöitä varten on laadittu eettiset suositukset (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, 2025). Suositusten tavoitteena on "yhtenäistää ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöprosessia, edistää hyvää tieteellistä käytäntöä, ennaltaehkäistä tieteellistä epärehellisyyttä ja kohentaa opinnäytetöiden laatua".

 
Osallistava ja tutkiva kehittäminen

Diakissa kehitetään yhdessä työelämää ja oppimista tukevia ratkaisuja. Tämä tapahtuu tiiviissä yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa, ja tavoitteet asetetaan yhdessä. Kehittämistyö on osallistavaa ja perustuu tutkimukselliseen otteeseen.

Osallistava ja tutkiva kehittäminen sekä tasavertainen kumppanuus edellyttävät uudenlaista ajattelua kumppanuudesta, asiantuntijuudesta, oppimisesta, tutkimuksesta, kehittämisestä ja pedagogiikasta. On tärkeää, että osapuolet uskaltavat kokeilla uusia toimintatapoja ja tehdä asioita totutusta poiketen. Kehittämisprosessin aikana osallistujilta vaaditaan myös kärsivällisyyttä keskeneräisyyden ja muuttuvien suunnitelmien sietämiseen. Oppiminen voi olla onnistunutta, vaikka alkuperäistä tavoitetta ei täysin saavutettaisi – tärkeää on, että prosessin aikana syntyy parannusehdotuksia tai löydetään uusia tapoja edetä kohti yhteistä päämäärää kehittävän arvioinnin avulla.

Osallistava ja tutkiva kehittäminen koostuu 1) työelämästä ja yhteiskunnasta tulevien haasteiden ennakoinnista, havaitsemisesta ja niihin vastaamisesta sekä 2) tutkivasta ja kehittävästä oppimisesta, joka tarkoittaa uuden tiedon ja toimintatapojen kriittistä rakentamista, kokeilua ja arviointia yhdessä tekemällä.

Osallistava ja tutkiva kehittäminen toteutuu työelämän kehittämishankkeina, tutkimuksina, selvityksinä ja kartoituksina sekä projekteina. Tuloksena syntyy muutoksia käytännöissä, osaamista, toimintamalleja ja menetelmiä työelämän ja Diakin käyttöön. Toimintaan liittyy julkaisuja, seminaareja, konferensseja ja tapahtumia. (Ks. esim. Helminen, 2025)

LÄHTEET

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene. (18.2.2025) Ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden eettiset suositukset. https://arene.fi/julkaisut/raportit/opinnaytetoiden-eettiset-suositukset/

Diakonia-ammattikorkeakoulu. (2025). Diakin strategia 2025–2028. https://www.diak.fi/diak/organisaatio/strategia/

Gothóni, R. & Kolkka, M. (2015). TKI-toiminnan suhde arvoihin ja pedagogiikkaan Teoksessa R. Gothoni, S. Hyväri, M. Kolkka, & P. Vuokila-Oikkonen (toim.) Osallisuutta, Oppimista ja arviointia, Diakonia-ammattikorkeakoulun TKI-toiminnan vuosikirja 2015 (s. 175–190). (Diakonia-ammattikorkeakoulun julkaisuja. B Raportteja 60).Diakonia-ammatikorkakoulu http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-233-2

Helminen, J. (2025). Osallistavaa hyvinvointityötä lasten, nuorten ja perheiden parissa. Teoksessa J. Helminen (toim.), Osaamiskärjistä suuntaviivoja strategisiin tutkimus- ja kehittämisohjelmiin (s. 67–80). http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-450-3. Diakonia-ammattikorkeakoulun vuosikirja 2024. (Diak Vuosikirja 4). http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-450-3

Isola, A.-M., Kaartinen, H. Leemann,L.  Lääperi, R., Schneider, T. Valtari, S.,  & Keto-Tokoi, A. (2017) Mitä osallisuus on? Osallisuuden viitekehystä rakentamassa. (Työpaperi 33/2017). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-917-0

Keskitalo, E. (2015). Osallistava tutkimus ja kehittäminen ylempien ammattikorkeakoulutukintojen TKI-toiminnan viitekehyksenä. Teoksessa Gothoni, R. Hyväri, S., Kolkka, M., & Vuokila-Oikkonen, P. (toim.). Osallisuutta, oppimista ja arviointia. Diakonia-ammattikorkeakoulun TKI-toiminnan vuosikirja 2015 (s. 191–205). (Diakonia-ammattikorkeakoulun julkaisuja B, Raportteja 60. Diakonia-ammattikorkeakoulu.  http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-233-2

L 932/2014. Ammattikorkeakoululaki 14.11.2014/932. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20140932

Opetus- ja kulttuuriministeriö. (2024). Ehdotus ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen valtakunnallisten rahoitusmallien uudistamiseksi vuodesta 2025 alkaen : Työryhmämuistio. (Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2024:4). http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-985-1

Suoranta, J., &  Ryynänen, S. (2014). Taisteleva tutkimus. Into Kustannus.

Alkuperäinen artikkeli Raili Gothóni, Marjo Kolkka, Susanna Hyväri ja Päivi Vuokila-Oikkonen 2016 

Päivittänyt toimituskunta 2025

Saavutettavuusseloste