Kuvailuympäristöjen ja kuvailtavien aineistotyyppien muutokset vaativat kuvailutyöltä reagointia muutoksiin ja jatkuvaa kehittämistä. Viime vuosikymmenten digitalisaatiokehityksen myötä kuvailtavat aineistotyypit ovat lisääntyneet, työskentelytavat ovat muuttuneet ja kirjastojen yhteistyö lisääntynyt entisestään. Muutosten vauhti on välillä nopeaa. Metatietoasiantuntijoiden on pidettävä huolta ajan tasalla pysymisestä ja päivitettävä jatkuvasti osaamistaan.
Kuvailusäännöt ovat vaihtuneet RDA-säännöiksi, jotka perustuvat uusiin käsitemalleihin ja vaativat kuvailijoilta aivan uudenlaisia näkökulmia kuvailutyöhön. Vuoden 2024 aikana otetaan käyttöön RDA:n uusi versio. Samalla mietitään MARC 21 -formaatin vaihtoa uuteen, mahdollisesti Bibframe-formaattiin, joka antaa paremmat mahdollisuudet esim. RDA:n vaatimien suhteiden esittämiselle ja linkitetylle datalle.
Kansalliskirjasto organisoi kuvailutyön kehittämispalveluita Suomessa. Palvelut on koottu asiakaswikeihin, joista löytyvät tarpeelliset ohjeistukset sekä tiedot tulevista koulutuksista ja pidettyjen koulutusten aineistot ja usein myös tallenteet. Kirjaston kuvailijalle tärkeimmät asiakaswikit ovat Tiedonkuvailun asiantuntijapalvelut sekä Metatietovarantopalveluista Melinda - kansallinen metatietovaranto.
Lähes kaikkiin Kansalliskirjaston tarjoamiin koulutuksiin ja tapahtumiin voi osallistua verkon kautta. Koulutusten jälkeen voi vielä palata sisältöihin katsomalla tallenteita ja diasarjoja, jotka jaetaan koulutusten jälkeen asiakaswikeissä.
Kuvailijan on tärkeää oppia käyttämään monia eri manuaaleja, apuvälineitä ja sanastoja. Kuvailijan työpöydälle on koottu kuvailijan lähes päivittäin tarvitsemien aineistojen linkkejä.
Kuvailijan rooli muuttuu tiedon tallentajasta metatiedon kontrolloijaksi. Aineisto kuvaillaan laadukkaasti hyödyntämällä pysyviä tunnisteita ja linkitettyä metatietoa.
Edellä oleva lainaus on Kuvailun laatusuosituksesta (2023). Laatusuosituksessa panostetaan mm. koulutuksen merkitystä. Kuvailun tiedotuspäivässä keväällä 2023 käsiteltiin kuvailun laatusuositusta sekä riittävän hyvää kuvailua. Päivän ohjelmassa oli paljon niin ajankohtaisia kuin tulevaisuutta tarkastelevia sisältöjä, mm. teos-entiteetin kuvailusta. Kuvailupäivän ohjelmasta löydät linkit nauhoituksiin ja esityksiin liittyvät diat.
⇒Kuvailun tiedotuspäivän 30.5.2023 ohjelma
Seraavassa tallenteessa kuvailun laatusuositus (Marja-Liisa Seppälä) ja riittävän hyvästä kuvailusta (Minna Kantanen)
Kuvailijan työpöydälle on kerätty ja linkitetty valmiiksi ohjeita, oppaita, sääntöjä ja apuvälineitä, joita kuvailija tarvitsee työssään. Työpöytä on pdf-tiedosto, joka avautuu alla olevaa kuvaa klikkaamalla. Voit tallettaa sen joko kirjanmerkiksi selaimeen tai työpöydälle tiedostona.