Siirry pääsisältöön

Avoin tiede ja tutkimus

Päivitetty 16.5.2024

Avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteet ja käytännöt Diakissa

Diak on sitoutunut  Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistukseen 2020-2025.

  • Edistämään avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisia päämääriä
  • Tukemaan ja kannustamaan organisaationsa toimijoiden jokapäiväistä työskentelyä avoimen tieteen ja tutkimuksen osa-alueilla
  • Osallistumaan kansallisella tasolla avoimen tieteen ja tutkimuksen seurantaan.

Rohkeasti avoin Diak - oppiminen, tutkimus, kehittäminen ja tieto, Diakin avoimuuden linjaus

Lisäksi Diak on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan laatimaan hyvän tieteellisen käytönnön ohjetta (HTK). Tavoitteena on edistää avoimia toimintamalleja työelämän kehittämisessä ja tutkimuksessa.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen koordinaatio

Avoin tiede sivustolle on koottu tietoa avoimesta tieteestä ja tutkimuksesta, avoimen tieteen verkkokursseja sekä linkkejä tärkeimpiin kansallisen tason avoimen tieteen ja tutkimuksen palveluihin. 

Sivuilla on julkaistu myös suomalaisten tutkimusyhteisöjen kansalliset avoimen tutkimuksen linjaukset: toimintakulttuurin avoimuus, tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuus, tutkimusjulkaisujen avoimuus sekä oppimisen ja oppimateriaalien avoimuus.

Avoin TKI-toiminta ammattikorkeakouluissa

Avoin TKIO-verkosto tukee siirtymistä kohti avoimempaa toimintakulttuuria. Verkoston tehtävänä on tiedon, hyvien käytänteiden ja osaamisen liikkumisen tukeminen asiantuntijoiden kesken sekä yhteisen kehittämistyön edistäminen. Lisäksi tavoitteena on osallistua kansallisen tason yhteistyöhön ja sitä kautta vaikuttaa myös laajemmin avoimen toimintakulttuurin muotoutumiseen.  Kuka tahansa avoimuudesta kiinnostunut voi liittyä mukaan.

Saavutettavuusseloste